- عنوان: دختر استالین
- نویسنده: رزمارى سالیوان
- ترجمه: بیژن اشتری
- انتشارات: ثالث
دختر استالین نوعى کار پژوهشى تحسینبرانگیز نیز است. نویسنده پنج سال از عمر خود را صرف تحقیق و پژوهش دربارهى سوژهاش کرده است. کتاب در واقع ماحصل مصاحبههاى مفصل و متعددى است که نویسنده با اعضاى خانواده، دوستان و آشنایان سوتلانا در نقاط مختلف جهان کرده است. نویسنده علاوه بر این مصاحبهها، از نامههاى شخصى سوتلانا و طرفهاى نامهنگارىاش، اسناد محرمانهى آرشیوهاى سیا، کا گ ب، حزب کمونیست شوروى و غیره بهره جسته است. خواندن این کتاب براى هرکسى که به تاریخ شوروى علاقهمند است، یک ضرورت مبرم است.
همه تصور میکردند سوتلانا مثل یک پرنسس کرملینى زندگى مرفه و افسانهاى دارد، اما قطعا این افراد از واقعیتهاى جامعهى شوروى بىاطلاع بودند. همهى شهروندان شوروى آموزش دیده بودند که از مجموعه قوانینى سفت و سخت پیروى کنند. براى آنها تعریف شده بود «کجا باید زندگى کنند، کجا باید کار کنند، به کجا نمىتوانند سفر کنند و غیره.» قطعا دختر استالین هم از این قواعد مستثنى نبود.
کتاب دختر استالین در چهار بخش نوشته شده است:
- سالهای کرملین
- واقعیت شوروی
- فرار به آمریکا
- یادگیری زندگی در غرب
خلاصه کتاب دختر استالین
استالین، رهبر کبیر شوروى، دیکتاتور مخوفى که اگرچه توانست اتحاد جماهیر شوروى را به یک ابرقدرت تبدیل کند و جنگ علیه آلمان نازى را بِبَرد، اما زندگى میلیونها نفر را به خاطر سیاستهاى بىرحمانهاش به مخوفترین شکل ممکن دستخوش تغییر کرد. برپایى اردوگاههاى کار اجبارى در دل سیبرى شاید یکى از مخوفترین سیاستهاى او باشد.
کتاب حاضر روایت زندگىِ دختر این دیکتاتور، سوتلانا علیلویوا است. دخترى که بىاندازه براى استالین عزیز بود. گرچه سوتلانا در تمام عمرش تلاش مىکرد خود را از زیر بیرقِ پدر بیرون بکشد و ننگِ دختر استالین بودن را از پیشانى بزداید، اما هرگز آنگونه که باید نتوانست «عادى» زندگى کند. او ناله مىکرد:
هرجا بروم، خواه استرالیا باشد، خواه جزیرهاى دوردست، همیشه زندانى سیاسى نام پدرم خواهم بود.
شاید بزرگترین مولفهاى که اسباب رنج سوتلانا را در سراسر عمرش فراهم مىآورد، انزواى شدیدى بود که از کودکى همواره همراهش بود.
دختر استالین نه تنها از آن رو حائز اهمیت است که زندگى دیکتاتور کبیر را مىنمایاند و نه تنها به این دلیل که از حال و روز مردمِ ستم دیدهى شوروى پرده بر مىدارد، بلکه جداى از اینها، گزارشگر احوالاتِ زنى است که تا آخرین روزِ عمرش گرفتارِ مصایبِ ارثى بود و پیشینهى سیاه پدر، ننگى بر پیشانیش ماند.
دختر استالین جداى از تم سیاسىاش به عنوان نمونهى اعلاى بررسى آثار روانشناختى از کودکى تا بزرگسالى مىتواند ذهن خواننده را درگیر کند.
در کل، کتاب مجموعهاى است از سیاست، روانشناسى، زندگینامه، جامعهشناسى و هر آنچه مخاطب آگاه امروز نیاز به دانستن از آن دارد.
قسمتی از کتاب
استالین بازیگر ماهرى بود که وانمود مىکرد گوشهاى نشسته و دیگران برایش گزارشهایى دربارهى فعالیتهای دشمنان مىآورند؛ دشمنانى که وى نمىتوانست با مجازات آنها مخافت کند. اما واقعیت قضیه چیز دیگرى بود، او همچون استاد عروسک گردانى بود که پشت صحنه سررشتهى همه امور را در دستانش داشت.
برگرفته از سایت کافه بوک